(蘋果日報) 80後Ig迷衝出國際 本土特色靚相英國出相集 | 香港攝影師網 Hong Kong Photographer - 最強的攝影師O2O平台

(蘋果日報) 80後Ig迷衝出國際 本土特色靚相英國出相集

分享 : Facebook Twitter Google LinkedIn

攝影師焦點/新聞/消息/情報: (蘋果日報) 80後Ig迷衝出國際 本土特色靚相英國出相集

(轉載自: http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20170103/56122070 )

科技發達,手機鏡頭越出越先進,一機在手人人都是攝影師。加上誰都玩Instagram,日日貼相當日記,你又有想過日記有日會變相集呢?


日記變相集 展示香港日常風光
張俊謙Jeremy(@rambler15)五年前開始玩Instagram,用手機拍屋村、電車、街市等日常景物,貪手機細小便攜 ,方便捕捉剎那美景。最近,英國出版社Lannoo Publishers就選了他的作品,出版了以「城市」為題的攝影集《Insta Grammer: City》,是香港惟一一人。Jeremy表示實在意想不到,「佢揀嘅相都係有香港本地特色嘅,例如旺角街景或者工人收舖同工作嘅情景,當時真係幾開心。」回想當初只當Instagram是日記,沒想過有會因此「衝出國際」。「喜歡香港嘅外國人,或者對香港有興趣嘅人都會注意到我嘅作品,慢慢變成我嘅目標。」


(全文請看: http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20170103/56122070 )